Gazi Yaşargil Kimdir?

Özgün çalışmalarıyla sahasında devrim yaratan, “yüzyılın insanı” ünvanının sahibi, beyin cerrahı Ordinaryus Profesör Dr. Gazi Yaşargil…
İsviçre Basel Üniversitesinde tıp eğitimi aldıktan sonra Zürih Üniversite Hastanesinde bölüm başkanı olarak 20 yılı aşkın bir zaman boyunca çalışan, Amerika Birleşik Devletler’inde çalışabilmesi için kendisine özel kanun çıkarılan ve beyin cerrahisi alanında dünyanın en değerli isimlerinden biri olan Ordinaryus Profesör Dr. Gazi Yaşargil.
Mahmut Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925’te Diyarbakır Lice’de doğdu. Babası Lice Kaymakamı olan Yaşargil, 3 aylıkken annesi tarafından Ankara’ya getirildi, ilköğretim ve ortaöğretimini burada tamamladı. 1940 yılında kendi biriktirdiği parayla Türkiye’den yurtdışına okumaya gitti. Ankara’dayken öğrenciliğinin yanı sıra Ankara Stadyumu’nda, sonra da Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalışmıştı.
Gazi Yaşargil Viyana’ya gidip orada tıp eğitimi almak istiyordu. Viyana’da liseden bir arkadaşıyla karşılaştı ve arkadaşının burada iyi Almanca öğrenemeyeceğini söyleyerek, kendisini Naumburg’a götürmeyi teklif etti. Yaşargil bu teklifi kabul edip Naumburg’a gitti. Tıp eğitimine başlamadan evvel bir hastanede hemşire yardımcısı olarak çalıştı. Burada en temel tıbbi, cerrahi ve hasta bakımı konularında önemli tecrübeler edindi. (Gazi Yaşargil’in eşi Dianne Yaşargil de bir ameliyathane hemşiresidir.) Ardından Jena Üniversitesi’ne gitti. Jena 16. Yy’da açılan, Yaşargil’in ifadesiyle “hümanist” yapıda bir üniversitedir. Yaşargil burada 6 ay boyunca her gün anatomi enstitüsünde çalıştı ve bu sayede derin bir bilgi birikimi elde etti.
Gazi Yaşargil, tıp eğitimini İsviçre Basel Üniversitesi’nde 1949 yılında tamamladı. Birer sene olmak üzere cerrahide, dahiliyede ve nöroloji, asabiye ve psikiyatride çalıştı. 1953’te Zürih’te çalışmaya başladı. Zürih Üniversitesi’nde; 1969 yılında doçent, 1973 yılında profesör unvanı aldı. 1959 yılındaki planı en geç bir yıl içinde ülkesine geri dönmekti. Fakat 1960 yılında Türkiye’de ihtilal oldu ve Yaşargil çalışmalarının durmasından endişe ettiği için Türkiye’ye dönemedi.
Gazi Yaşargil meslekte ilk iki yılı, beyin ameliyatlarında spatula denen bir aleti tutmakla geçirdi. Bu son derece acı veren bir görevdi. Sonunda Gazi Yaşargil, spatulanın yerine kullanılacak bir ekartör geliştirdi ve bunu Leyla Ekartörü olarak adlandırdı.
Ord. Prof. Dr. Gazi Yaşargil mikro cerrahiyi Nöroşirürji’de uygulayarak çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alınabileceğini kanıtladı. Mikroteknikleri geliştirdi. Anevrizmalar, beyin tümörleri ve nöroşirurjinin diğer sahalarında çalışmalar yaptı. Yine yaptığı çalışmalar sonucunda epilepsi cerrahisine de büyük katkılar sağladı.
Yenilikçi, yaratıcı, öğretmen ve bir cerrah olarak hayatını nöroşirurjiye adayan bir bilim insanı olan Ord. Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve geliştirdiği teknikleri birçok insanın kurtulmasına vesile olmaktadır. Yüzen mikroskobu (the floating microscope), Leyla ekartörü (self-retaining adjustable retractor) ve ergonomik anevrizma klipleri bu sahada bir devrim yaratmıştır.
2003 yılında Türkiye’de ameliyat yapma imkanı buldu ve hiçbir ameliyattan ücret almadı.

Gazi Yaşargil Kimdir?
Ne Aramıştınız?
Gazi Yaşargil nerede doğdu, Gazi Yaşargil hangi üniversitede okudu, Gazi Yaşargil hangi alanda çalıştı, Gazi Yaşargil’in eşi kimdir, Gazi Yaşargil hangi unvanları aldı, Leyla ekartörü nedir, Leyla ekartörünü kim bulmuştur, Gazi Yaşargil’in önemli çalışmaları nedir,Gazi Yaşargil, Gazi Yaşargil kimdir, Ordinaryus Profesör, Ordinaryus Profesör Gazi Yaşargil, Ordinaryus Profesörler, Ordinaryus Profesörler listesi, Türkiyedeki Ordinaryus Profesörler
Görüntülenme : 11.032